octubre 25, 2016

Diada de Tots Sants – Panellets amb certificació ETG

Juntament amb les castanyes i els moniatos, els panellets s’han convertit, juntament amb el vi dolç, en la menja típica i tradicional de Catalunya la Diada de Tots Sants. Encara avui són moltes les cases que els elaboren durant aquest dies i si bé antigament, els ingredients podien ser de collita pròpia, avui dia es poden comprar ja preparats a punt per la seva elaboració.

Tot i no està gaire clar, els seus orígens és remunten al segle XVIII, els quals tenien un caràcter sacramental que consistia a portar petits panets a les esglésies com a culte als difunts durant aquesta festivitat.

ETG-Catala_299.jpg_30133267

Aquest distintiu europeu garanteix al consumidor que els panellets s’han elaborat respectant la recepta tradicional.

Les Especialitats Tradicionals Garantides (ETG) són un distintiu agroalimentari que empara aquells productes que garanteixen el seu caràcter tradicional, sigui per la seva composició o pel mètode de producció. Les ETG no estan lligades a un lloc en concret, però s’han de produir conforme al plec de condicions presentat.

Queda prohibida la utilització de fècules (patates o moniatos), de poma, de conservants i de colorants artificials.

Elaboració

Els panellets s’elaboren a partir d’una base de massapà de tal manera que, per cada quilo d’ametlles pelades i granulades molt finament, se li afegeix un quilo de sucre i 350 grams de clares d’ou. S’amassa bé i es deixa en repòs aproximadament 24 hores perquè la barreja quedi ben homogeneïtzada.
Hi han moltes varietats de fer panellets, però dins dels més típics hi trobem els de pinyons, ametlles, coco, avellanes, taronja, llimona, rovell, maduixa, cafè i el “marron glaçe“.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *