març 17, 2016

19 de març, Sant Josep, dia del Pare i Diumenge de Rams.

El dia del Pare se celebra en molts països del món i en diferent dates. Als Estats Units, lloc d’on es diu que és originari, el dia del Pare se celebra el 19 de juny, data de naixement d’un veterà de la guerra civil. Va ser la seva filla que va proposar aquesta data com a gratitud per haver-los pujat a ella i als seus cincs germans un cop morta la mare el dia del darrer part.

En els països d’origen catòlic, com Catalunya, el dia del Pare se celebra en honor a Sant Josep, pare de Jesús de Natzaret.

I l’endemà s’escau que és Diumenge de Rams, que coincideix amb el diumenge anterior a Pasqua. Aquesta diada sí que ja és del tot d’origen cristià i recorda l’entrada de Jesucrist muntat sobre un ruc a Jerusalem. Jesús va ser rebut amb alegria i la gent va alçar palmes i branques de llorer.

Vet aquí doncs que a la pastisseria aquest dies és tradicional elaborar els encenalls, la crema catalana, les garlandes, el pastís del pare…

Encenalls de Sant Josep
Els encenalls o “virutas” en castellà, volen recordar el residu provocat pel ribot o altres eines de fuster, l’ofici de Sant Josep i estan fets a base de sucre, farina, clares d’ou, vainilla, ametlles i xocolata per cobrir aquesta “delicatessen”.
Aquesta variant dolça es pot cobrir tant de xocolata blanca com negre i són ideals per menjar a la sobretaula, a l’hora del te… o a totes hores.

encenalls

Crema catalana (crema de Sant Josep)
Aquesta típica postra feta a base de llet, rovell d’ou, sucre, farina, pela de llimona i canyella, és una de les postres més típiques de Catalunya i es consumeix tot l’any, però especialment el dia 19 de març, per Sant Josep, dia
del Pare.

La crema catalana o crema de Sant Josep, es presenta amb una base de sucre cremat per sobre i pot acompanyar-se amb melindros, galetes fines, neules o carquinyolis.
Considerada una de les postres més antigues d’Europa, també s’utilitza com a farciment de coques o en batuts, se’n fan torrons, caramels i fins i tot gelats i licors.
crema catalanaGarlandes i llaminadures
De les palmes, palmons i llorers s’hi pengen les garlandes, unes galetes en formes: d’escala, de flor, d’animal… que ajuden a arribar a l’hora del dinar mentre s’espera l’hora de beneir el ram. Actualment les garlandes, també són substituïdes o acompanyades per llaminadures.

garlandes

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *